Düşme riski olan yerlerde yapılan çalışmalarda; düşmeyi engelleyen sistemleri bağladığımız sağlam bağlantı noktalarına ankraj denir.
Ankrajlar düşüş koruması ekipmanının belirli bir yapıya sabitlenmesi veya bağlanması için kullanılır. Ankraj seçimi çalışılacak yer ve yapılacak işe göre değişkenlik gösterebilir. Güvenli çalışmayı sağlayabilmek için doğru seçilmiş, doğru montaj yapılmış ankrajlar kullanılmalıdır.
Yüksekte çalışan personel için düşme sonucu ortaya çıkan enerjiyi sönümleyecek nitelikte standartlara uygun olarak üretilmiş bağlantı noktalarının kullanılması hayati önem taşımaktadır.
Ankraj Standartları
Düşüşün durdurulması için, ankrajın yeterli direnci garanti etmesi gereklidir. Her yapı, sektör, kurulum ve yüksekte çalışma şekli için, farklı türde bir ankraj noktası bulunur. Düşüş durdurma amacıyla üretilen ankrajlar standart ve yönetmeliklere uygun olmalıdır.
6.3.2 Ankraj Noktası Çeşitleri
Avrupa Birliği ‘ne göre (EN Standartları) ülkemizce yönetmeliklerde kabul edilen ankrajlar;
Sabit Ankraj ( EN 795 Tip A )
Şekil 6.8 Sabit Ankraj Çeşitleri
• Yaşam Hattı ( EN 795 Tip C / EN 795 Tip D )
Şekil 6.10 Yaşam Hattı
Taşınabilir (Hareketli) Ankraj ( EN 795 Tip B)
Şekil 6.9 Hareketli Ankraj Çeşitleri
Ölü Yük Ankrajı ( EN 795 Tip E )
Şekil 6.11 Ölü Yük Ankrajı
Ankraj hattı içeren kılavuzlanmış tipteki düşme önleyiciler:
Sabit Kılavuzlanmış Düşme Önleyiciler (Sabit Dikey Yaşam Hatları) ( EN 353-1),
Hareketli Kılavuzlanmış Düşme Önleyiciler ( EN 353-2).
Yapılan işin niteliği ve çalışanın ihtiyacı doğrultusunda seçeneklerden biri veya birkaçı uygulanabilir. Bu noktada tercihler çalışma yapılan bölge, yapılan çalışma, çalışma süreleri ve düşme riskleri dikkate alınarak yapılmalıdır. (51)
Bir yanıt yazın