Bağlantı halatları (Lanyard) yüksekten düşmeye karşı koruyucuların önemli bir parçasıdır ve TS EN 354 standardına uygun olmalıdır.
Kullanıcı ile bağlantı/ankraj noktasını birbirine bağlayan bu halatlar fiber halat, tel halat, örgü ya da zincir şeklinde olabilir. Çalışma gereği halatların tek başına emniyet kemerine bağlanabildiği durumlar olduğu gibi genellikle enerji emiciyle birlikte bir sistem olarak kullanıldığı durumlar da vardır. Düşmenin söz konusu olduğu durdurma sistemlerinde içinde enerji emici özelliği olan halat ya da bu halatla birlikte ayrıca enerji emici aparatın kullanıldığı donanımlarla çalışma yapılmalıdır. Uzunluğu ayarlanabilen ve çift kollu halatlar da yapılacak işe göre tercih edilebilmektedir.
Şekil 6.12’de çift kollu ve tek kollu enerji emici içeren bağlantı halatları, içinde enerji emici özelliği olan çift kollu bağlantı halatı ve uzunluğu ayarlanabilen bağlantı halatı görülmektedir.
Şekil 6.12 Çeşitli Lanyard Tipleri [56]
Lanyard, vücut koşumuna ankraja, yavaşlama cihazına veya güvenlik halatına bağlayan özel olarak tasarlanmış halat, kayış veya kalın dokuma şerittir. Lanyard çalışanın kol boyu uzunluğunda olması tercih edilir. Daha uzun noktalarda ise ayarlanabilir lanyardlar seçilir. Çift kollu olması çalışana hareket üstünlüğü ile birlikte güvenli çalışma imkânı sağlar.
Düşüş durdurma amaçlı kullanılan lanyardlar asla şok emicisiz kullanılmamalıdır. Şok emiciler bir düşüş durumunda, kademe kademe açılıp enerjiyi sönümleyerek, kullanıcının bedenine gelen şok yükünü ve dolayısıyla kullanıcının bedeninin göreceği hasarı minimize için geliştirilmiş ürünlerdir. Lanyardla şok emicinin birlikte olduğu ürünler şok emicili lanyardlar olarak anılmaktadır. Şok emicili lanyardlar kullanılırken serbest düşüş mesafesinin minimum 5-6 m olması gerektiği her zaman göz önünde bulundurulmalı ve buna uygun önlemler alınmalıdır (25).
Bir yanıt yazın