Yıkım projesi hazırlandıktan sonra;
a) Mevcut yapıda, bakır kablo içeren elektrik, demir ve plastik boru içeren su ve benzeri tesisatlar, internet kabloları gibi değerli olan tüm malzemeler yapıdan sökülmelidir.
b) Kısmen de olsa seçici yıkım esasına dayanılarak, geri dönüştürülebilen malzemelerin sökümünün yapılarak sahadan uzaklaştırılması gerekmektedir. Ayrıca, yapıda bulunan tehlikeli atıklar ilgili yönetmeliklere uygun olacak şekilde yapıdan uzaklaştırılmalıdır.
c) Patlama sırasında parça tesiri yaparak ölümcül sonuçlar doğurabilecek camlar ve geniş bir alana dağılabilecek tüm metal parçalar sökülmelidir.
d) Pencerelerin sökülmesi sonrasında, patlayıcıların kullanıldığı bölümlerdeki pencere boşlukları, patlama sırasında tehlike oluşturmaması için uygun malzemeler ile kapatılmalıdır.
e) Patlamanın gerçekleşeceği katların etrafının uygun jeotekstil kumaşlarla, patlayıcı yerleştirilen kolonlar ise çitlerle kaplanmalı ve böylece olası parça tesiri vakalarının yaşanmaması için önlemler alınmalıdır.
Yıkıma başlanmadan hemen önce;
a) Yıkımın yapılacağı günün çok öncesinde komşular ve civardaki insanlar patlama sonucu oluşacak olan ses, toz ve titreşimler ile ilgili olarak uyarılmalıdır.
b) Patlamanın hemen öncesinde, daha önceden uyarılan insanların kendi emniyetlerini sağlayabilmelerine yetecek süre boyunca sirenler çalınmalıdır.
c) Yıkım sırasında oluşacak olan tozu kısmen de olsa azaltabilmek için, patlatmadan önce yapı çevresi ve yapının üzerine yıkılacağı alan bol su ile ıslatılmalıdır. Ayrıca yıkımın hemen sonrasında kullanılmak üzere basınçlı su sağlayabilecek araç ve ekipmanlar temin edilmelidir
Bir yanıt yazın